Ko Tu zini par ķirbjiem?

Pievienots: 29.10.2014.Autors: Lido Skatījumi: 1 / 211

Photo by fauxto_digit, CC license

Ķirbis, jeb lielākā oga pasaulē, Latvijā jau kopš seniem laikiem bijis iemīļots rudens produkts, taču mūsdienās asociācijas ar to kļuvušas vēl plašākas – diētisks produkts, biezeņzupas, Helovīna svētki u.c. Ķirbji ir bagāti ar A un C vitamīnu, ēdams ir ne tikai tā mīkstums, bet arī miza, sēklas, stīgas un ziedi. Savukārt ķirbju mizas senatnē izmantoja matu apjoma palielināšanai. LIDO izpētījis un apkopojis šos un vairākus citus interesantus faktus par ķirbjiem.

Attīstoties ēst gatavošanas kultūrai Latvijā, arī tradicionālajā virtuvē ienāk jaunas dvesmas. Pareizi kombinējot jau pazīstamus produktus, iespējams iegūt jaunas garšu nianses. Ķirbis ir piemērots produkts dažādiem ēdienu eksperimentiem, jo izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī neitrālo garšu un zeltaini dzelteno krāsu, tādēļ pareiza tā izmantošana ēst gatavošanā spēj ēdienam piedot neaizmirstamu garšu un vizuālo baudījumu,” stāsta AS LIDO šefpavāre Ilga Joma.

No ķirbja Ilga Joma iesaka pagatavot svaigu, garšīgu, pikantu mērci - čatniju, kuru ieteicams ēst pie putnu gaļas ēdieniem un sieriem.

Ķirbju mango čatnijs ar rozā pipariem un baziliku

Nomizo 500 gramus ķirbja un sagriež kubiņos, pievieno 100 gramus mango (ja nav pieejams svaigs, izmanto saldētu) un glāzi ūdens, visu sablendē. Masu ielej katliņā, pievieno rozā piparus, baziliku, cukuru, sāli un svaigus čilli piparus pēc garšas. Čatnija masu ar garšvielām uzvāra un ļauj paburbuļot vienu minūti, pēcāk atdzesē. Pasniedz atsevišķā mērces trauciņā, neliekot uz viena šķīvja ar pamatēdienu. Lai labi garšo!

Gada laikā LIDO tīklā tiek apēstas gandrīz 6.5 tonnas ķirbju. Oktobrī un novembrī LIDO bistro ēdienkartē īpaši tiek izcels ķirbis, lai gardēžiem piedāvātu kvalitatīvākos un veselīgākos sezonas produktus.

Interesanti un noderīgi fakti par ķirbjiem:

·         Par ķirbja izcelsmes vietu tiek uzskatīta Centrālamerika. Liecības par to senākajiem radiniekiem atrastas Meksikā un datētas ar laiku 7000-5500 gadi pirms mūsu ēras.
·         Senatnē ķirbju mizas, to apaļās formas dēļ, tika izmantotas sieviešu frizūrās, matu apjoma vizuālai palielināšanai.
·         Vienīgais kontinents, kurā netiek audzēti ķirbji, ir Antarktīda.
·         Ķirbis ir viena no retajām svaigām dabas veltēm, kura uzturvērtība var saglabāties pat gadu no novākšanas brīža.
·         Pasaulē ir vairāk nekā 100 ķirbju šķirnes, tie mēdz būt dažādās krāsās – sākot no balta un beidzot ar zilu.
·         Ēdams ir gan ķirbja mīkstums, gan miza, gan tā sēklas, stīgas un ziedi.
·         Līdz šim smagākais ķirbis reģistrēts 2012. gadā ASV un tas svēris 911.27 kg.
·         Ķirbis ir bagāts ar šķiedrvielām, tādēļ tas ir ļoti diētisks. 100g ķirbja satur tikai 20 kaloriju.
·         Ķirbji ir bagāti ar A vitamīnu, kas nepieciešams redzes veselībai.
·         Ķirbju sēklas ir bagātas ar dzelzi un B vitamīnu, kas uzlabo asinsrites un smadzeņu darbību.
·         Ķirbji satur daudz C vitamīna, tāpēc tie ir lieliski imūnsistēmas uzlabošanai.
·         Ķirbju ziedi satur ēteriskās eļļas, kas rudenī labi palīdz pretoties saaukstēšanās vīrusiem, tādēļ ķirbju ziedus ieteicams izmantot salātos vai izkaltēt tējai.
·         Ķirbja un kokosrieksta piena maskas iesaka izmantot ādas mīkstināšanai. Ķirbis atdzīvinās, mitrinās ādu un padarīs to gludāku.
·         Ķirbja sula ieteicama maziem bērniem zobu augšanas periodā, jo tā palīdz pret zobu nākšanas sāpēm.
·         No rīta apēdot vienu sauju ķirbju sēklu, tiks nodrošināta pozitīva oma. Ķirbja sēklas satur daudz šķiedrvielu, kā arī organismam nepieciešamās uzturvielas.
·         Tika uzskatīts, ka Helovīnu naktī mirušo pasaules vārti it kā paveras uz dzīvo pasauli, gari iet apciemot dzimtās mājas un pa pasauli klīst arī dažādi dēmoni un citi mošķi.
·         Dārzeņos tika grebtas briesmīgas sejas, kuras izgaismoja ar iekšpusē ievietotām svecēm un novietoja pie māju durvīm, lai atbaidītu ļaunos garus un spokus.

(klikšķiniet uz attēla, lai apskatītos lielāku infografiku)

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: