Vairāk kā puse iedzīvotāju atzīst grilēta ēdiena veselīgumu

Pievienots: 29.08.2013.Autors: Tex-Mex Skatījumi: 1 / 114

Photo by mccun934, CC licence

Vairāk kā puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju (54%) uzskata, ka grilēta maltīte ir veselīga, savukārt 34% respondentu, ķeroties pie oglēm, iesmiem un cepamajām restēm, veselības faktoram nepievērš īpašu uzmanību, bet 12% aptaujāto grilētu ēdienu atzīst par neveselīgu, liecina restorānu tīkla “Tex-Mex” veiktais patērētāju pētījums par grilēšanas paradumiem.

Uz jautājumu, cik bieži tiek gatavota maltīte uz grila, vairākums respondentu (45%) atbild, ka to dara dažas reizes mēnesī. Reizi nedēļā uz grila savu maltīti gatavo 20%, bet retāk kā reizi nedēļā – 24% no visiem aptaujātajiem.

Teju puse (49%) iedzīvotāju ģimenes maltītes (4 personām) pagatavošanai uz grila vidēji iztērē 16 latus, 37% aptaujāto pietiek arī ar 10 latiem, taču 10% ēdiena grilēšanai nepieciešami vidēji 30 lati.

„Tex-Mex” vaicājot iedzīvotājiem par viņu iecienītāko grilējamo gaļu, pārliecinoši iezīmējās divas populārākās izvēles: trešdaļa aptaujāto (33%) priekšroku dod vistas gaļai, bet 29% cūkgaļai. 13% izvēlas liellopu, bet 8% iecienījuši jēru.

Arī starp zivīm, ko pagatavot uz grila, ir divas izteiktas līderes – Latvijas upēs atrodamais lasis (35%) un forele (24%), bet 16% labprāt gatavo karpu.

Izvēloties marinādi grilētam ēdienam, gandrīz puse aptaujāto (46%) atzīst, ka tās izvēle atkarīga no konkrētās situācijas. Savukārt 39% labprātāk paši gatavo marinādi. Interesanti, ka tikai 12% marinādi izvēlas no veikalos pieejamā klāsta.

Aptaujāto vidū domas dalās par grilētas maltītes priekšrocībām. Nedaudz vairāk kā ceturtajai daļai respondentu (26%) ir svarīgi, ka pastāv iespēja apvienot patīkamo ar lietderīgo jeb gatavot ēdienu svaigā gaisā „pie dabas krūts”. 21% uzsver to, ka būtiskākā priekšrocība ir grilētiem produktiem piemītošā garšas dažādība, bet 22% respondentu patīk gatavošanas procesa atmosfēra. Savukārt 12% grilēšanu uztver kā iespēju izpausties un būt radošam.

29% respondentu vislielāko uzmanību grilēšanas procesā pievērš pašam izvēlētajam ēdienam. Tam seko marinādes novērtēšana (24%) un rūpes par iegādāto ogļu kvalitāti (15%). Savukārt mērcei un grila veidam tiek piešķirta otršķirīga nozīme, attiecīgi tikai 12% un 10% aptaujāto šīs komponentes atzīmē kā svarīgākās ēdiena pagatavošanas procesā.

Dārzeņus kā obligātu piedevu savai maltītei izvēlas 38%, tieši tāds pats skaits aptaujāto šādas piedevas pievieno neregulāri. Savukārt 24% pilnībā atsakās no dārzeņiem, kad bauda grilētu ēdienu.

Šie rezultāti pārklājas ar citām šodien vērojamām un manuprāt, apsveicamām, tendencēm cilvēku attieksmē pret ēdienu, tā gatavošanu un baudīšanu. Arvien brīvāka ļaušanās produktu un piedevu dažādībai, jaunu garšu un iespaidu vilinājumam. Vēlme eksperimentēt un atrast sev tīkamo, nevis turēties pie tradicionālām izejvielām un receptēm – vai histēriski baidīties no piesātinātām taukskābēm,” tā aptaujas datus komentē restorānu tīkla „Tex-Mex” šefpavārs Kristaps Viesturs. „Grilēšanas popularitāte mani iepriecina, jo cilvēks, kurš pats mīl gatavot ēdienu, dziļāk vērtē profesionāļa veikumu.”

Lai arī nepieciešamos produktus grilēšanai lielākā daļa aptaujāto (56%) iegādājas, izvēloties ērtāko un tuvāko pieejamo veikalu, tomēr 30% novērtē arī Latvijas tirdziņos atrodamo preci un labprāt visu nepieciešamo iegādājas tur. Tikai 9% Latvijas iedzīvotāju izvēlas privāto piegādātāju sniegtos pakalpojumus.

Aptaujātie dalījās arī savā viedokli par garšvielu klātbūtni viņu maltītē. Interesanti, ka 54% aptaujāto izvēlas nepievienot nekādas garšvielas un baudīt ēdienu tādu, kāds tas ir. 46% respondenti ir pretējās domās. Visbiežākā iedzīvotāju izvēle ir sāls, pipari un karijs, tomēr netiek aizmirsts par dārza veltēm – lokiem, dillēm, tostarp arī ķiplokiem un sīpoliem.

Mērces, ko pievienot savai maltītei, 42% respondentiem atrod starp klasiskajām vērtībām – tomātu mērce, majonēze un krējums. Starp aptaujātajiem 18% ir aso mērču piekritēji, savukārt barbekjū mērci kā piedevu pagatavotajam ēdienam izvēlas 15%. No visiem respondentiem 60% mērces iegādājas veikalā, bet 33% vēlas improvizēt un uzturā labprātāk lieto pašu gatavotas piedevas.

Aptaujas dati uzrāda, ka cilvēki drošāk izvēlas paši darināt mērces un piedevas, nevis tās pirkt jau gatavas veikalā. Arī mēs savos restorānos gatavojam mērces paši un tirgojam arī līdznešanai – klienti jau ir atzinīgi novērtējuši šos hand-made produktus,” piebilst „Tex-Mex” pavāru virsaitis.

Patērētāju aptauju restorānu tīkls „Tex-Mex” veica no 5. līdz 20. augustam, interneta vidē anketējot 308 cilvēkus vecumā no 16 līdz 56 gadiem.

TEX-MEX RESTORĀNI

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: