Nogaršots pirmais šā pavasara - pūpolu medus

Pievienots: 07.06.2014.Autors: Tex-Mex Skatījumi: 1 / 158

Publicitātes foto

Latvijas Biškopības biedrība sadarbībā ar restorānu tīklu “Tex-Mex” piektdien, 6.jūnijā, rīkoja pirmā šī pavasara medus atvēršanu un degustāciju. Jaunais šā gada medus ievākts no pūpolu ziedputekšņiem un tam ir īpaša garša un vērtība. Klātesošajiem bija iespēja ne tikai degustēt medu un dažādus ēdienus, kuru viena no sastāvdaļām ir jaunais medus, bet arī vērot un pašiem piedalīties medus sviešanas procesā – pašiem atvākot tikko no stropa izņemtas medus kāres, ievietot tās speciālā, caurspīdīgā medus sviedē, līdz beidzot pavisam svaigo medu pašiem iepildīt burciņās.

Visu mēnesi gatavojāmies šim notikumam un tas nav tik vienkārši, jo medus raža ir atkarīga no laika apstākļiem, kas Latvijā ir ļoti mainīgi. Tieši tāpēc arī grūti precīzi prognozēt potenciālo šīs vasaras ražu, tomēr šķiet, ka medus apjoms kopumā šogad būs gana liels. Priecē, ka šoziem laiks bija saudzīgāks – šajā ziemas sezonā biškopji zaudēja tikai 7% no bišu saimēm. Tas ir ļoti optimistisks rādītājs, ņemot vērā, ka 2012./2013. gada ziemā šis skaitlis bija 20%,” uzsvēra Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Medus tiek izmantots kā veselīgs produkts uzturā, tāpēc arī restorāni piedāvā ēdienus tieši ar šo piedevu: “Mūsu restorānu tīkla ēdienkartē ir vairāki klientu īpaši iecienīti ēdieni, kuru viena no sastāvdaļām ir medus, piemēram – cūkgaļa sinepju medus marinādē. Turklāt tagad pilnā plaukumā ir grila sezona, līdz ar to medus ir lieliska piedeva, ar ko baudīt dažādus grilētus ēdienus. Medus ieņem īpašu vietu Latvijas kultūrā un vēsturē – medus ir kā gardums, kā ārstniecības līdzeklis pret daudzām un dažādām kaitēm un slimībām. Turklāt tas ir arī skaistumkopšanas līdzeklis. Jau kopš bērnības katrs Latvijas iedzīvotājs bauda medu visdažādākajos veidos. Un “Tex-Mex” restorāni nav izņēmums – mūsu pavāru recepšu klāstā ir daudz ēdienu ar medus klātbūtni,” stāsta restorānu tīkla “Tex-Mex” mārketinga speciāliste Agnese Puriņa.

Publicitātes foto

Jaunā medus garšošanas pasākumā biškopji atzīmēja interesantu tendenci – lai arī amatabrāļu skaits Latvijā nepalielinās, tomēr bišu saimju skaits, salīdzinot ar citiem gadiem ir būtiski pieaudzis. “Šobrīd pēc oficiālajiem valsts institūciju apkopotiem datiem Latvijā ir ap 85 000 bišu saimju, bet mūsu pašu dati liecina, ka reāli Latvijā šobrīd ir aptuveni 100 000 saimju, kuru saražotais medus pilnībā nodrošina Latvijas tirgus pieprasījumu, līdz ar to mums nav vajadzības ievest medu no ārzemēm. Tāpat arī mūsu medus ir ļoti pieprasīts ārvalstīs, īpaši plaši tas tiek eksportēts uz Somiju un Vāciju,” uzsvēra Armands Krauze.

Biškopis Juris Vainovskis medus baudīšanas laikā uzsvēra: “šis medus ir īpaši salds, jo ievākts Saldus apkārtnē. Bites tieši šo medu ievākušas no kārklu un dažādu krūmu pumpuriem, kas tiek papildināts ar pieniņu – pūpolu medus kopā ar pieneņu pienu ir vēl pilnīgāks un saldāks! Katras sezonas sākums ir kā pārsteigums. Nekad nevari prognozēt ražas apjomu, tāpat arī iepriekš nekad nav iespējams noprognozēt, kādu ziedu medu bites izlems ievākt. Piemēram, šogad aukstā laika iespaidā bites iegāja arī egļu putekšņos un tas pat ir vizuāli redzams. Arī garša ir ļoti viegla, tostarp ar patīkamu ciedra garšu”.

Šobrīd visā Latvijā biškopji sāk piedāvāt tieši šā gada jauno medu, tāpēc ikviens var droši doties uz tirdziņiem vai citām tirdzniecības vietām, lai nogaršotu pirmo vietējo medu, atzīmēja Armands Krauze.

TEX-MEX RESTORĀNI

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: