Kā mazināt emocionālo ēšanu?
Pievienots: 03.06.2012. Skatījumi: 1 / 133
Photo by Marshall Astor, CC license
1. Kļūstiet par „smadzeņu novērotāju” un ikreiz pirms ēšanas pajautājiet sev: „Vai es patiešām esmu izsalcis? Vai šī atkal būs liekas ēšanas reize?” Šāds jautājums palīdzēs Jums novērtēt situāciju un padarīs to daudz pārskatāmāku.
2. Ēdiet lēnām.
3. Izbaudiet ēdiena garšu un sastāvu.
4. Neieslēdziet TV ēšanas laikā.
5. Veltiet uzmanību tikai ēdienam un beidziet maltīti brīdī, kad sajūtat pirmās sāta pazīmes.
6. Sāciet uztvert ēdienu kā enerģijas atjaunošanas avotu! Iedomājieties, ka smadzenes ir Jūsu sapņu automašīna. Kādas kvalitātes degvielu Jūs tajā pildītu? Pēc iespējas labāku, vai ne? Ēdiens ir smadzeņu „degviela”, komforta avots. Un labākais šīs degvielas variants ir antioksidanti un omega–3 taukvielas. Melnā šokolāde ir pilna ar antioksidantiem, savukārt riekstos un sēklās atradīsiet bagātīgas omega–3 taukvielu krātuves.
7. Neapslāpējiet emocijas! Tā viegli varat „iedzīvoties” emocionālajā ēšanā, jo tā tiek aktivizēta „atalgojuma” sistēma smadzenēs. taču pārmērīga ēšana reti izraisa apmierinājumu.
8. Atrodiet un nosauciet vārdā stresa cēloni, kas liek Jums ēst par daudz.
9. Aizvietojiet ēšanu ar alternatīvu metodi stresa mazināšanai – klausieties mūziku vai izrunājiet stresa iemeslus ar kādu tuvu draugu.
10. Iesaistiet citus! Komunicēšana ar citiem var būt ārkārtīgi palīdzoša metode uztraukuma mazināšanai. Ir pierādīts, ka socializēšanās aktivizē smadzenēs optimālas regulācijas centrus. Ja cilvēks ir vienpatis, ļoti līdzīgu efektu var panākt, regulāri rūpējoties, piemēram, par dzīvniekiem un izprotot to vajadzības.
Izmantotais avots - www.RigaBrain.com