Ko Tu zini par sulām?
Pievienots: 10.04.2014. Skatījumi: 1 / 125Aprīlis Latvijā tradicionāli tiek uzskatīts par sulu mēnesi, jo šajā laikā aktīvi tiek tecinātas sulas. Tomēr bērzu un kļavu sulas nav vienīgās svaigās sulas, kas ikdienā nepieciešamas cilvēka organismam. Tālab LIDO izpētījis un apkopojis infografikā interesantus faktus par sulām un to ietekmi uz cilvēka organismu. Piemēram, tikai retais zina, ka svaigi spiestās sulas satur 95% organismam nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu, viens Latvijas iedzīvotājs gadā patērē vidēji 9,7 litrus svaigi spiesto sulu, bet pasaulē populārākā svaigi spiestā sula ir apelsīnu.
LIDO katru dienu apmeklē vairāk kā 12 000 cilvēku, kas izdzer aptuveni 1 800 litrus dažādu dzērienu. Rūpējoties par klientu veselību, bistro piedāvājumā vienmēr ir dažādas svaigi spiestas sulas, tajā skaitā svaigi spiesta apelsīnu sula un burkānu sula, kā arī pavasarī tik ļoti iecienītā bērzu sula, kas LIDO pieejama jau no 12. marta. Pretstatā pasaules tendencēm, kur populārākā ir svaigi spiesta apelsīnu sula, LIDO apmeklētāji visvairāk iecienījuši svaigi spiesto burkānu sulu – gadā tiek izdzertas 50 000 glāzes šī vitamīniem bagātā dzēriena.
„Svaigi spiesto sulu lietošana uzturā ir sākums ceļam uz veselību, jo tajās esošie vitamīni un minerālvielas ir daudzreiz koncentrētāki, enerģētiski aktīvāki un cilvēka organismam vieglāk uzņemami salīdzinājumā ar neapstrādātiem augļiem un dārzeņiem,” uzsver „Veselības centra 4” filiāles „Wellslim centrs” uztura terapijas speciāliste Guna Rijkure. „Bioloģiski aktīvās vielas, ko satur augļi un dārzeņi, veic gan profilaktiskās, gan ārstnieciskās funkcijas, tostarp stiprina dzīvībai svarīgo orgānu darbību. Tādējādi svaigi spiesto sula lietošana palīdz novērst un ārstēt tādus nopietnus veselības traucējumus kā sirds un asinsvadu slimības, ar vielmaiņu saistītas un gremošanas orgānu slimības, piemēram, mūsdienās tik izplatīto gastrītu, kuņģa čūlu. Pareizi kombinējot sulas var atrast vislabāko un nesāpīgāko ceļu uz veselību.”
Svaigi spiestas sulas ir ne tikai lielisks enerģijas, vitamīnu un minerālvielu avots. Ievērības cienīgs ir arī šo dzērienu pagatavošanas process. Lai parādītu, ka sulu pagatavošanu un dzeršanu var pārvērst par īstu piedzīvojumu, šo sestdien, 12. aprīlī, no plkst. 14.00 līdz 16.00 LIDO Atpūtas centrā Krasta ielā 76, Rīgā, norisināsies Latvijā pirmās svaigi spiesto sulu dzeršanas sacensības – „LIDO sulīgais čempionāts”. Tā mērķis ir noskaidrot Latvijas meistarīgāko svaigi spiesto sulu pagatavotāju un ašāko sulu dzērēju.