Latviskas receptes no dārza labumiem vasaras karstumā
Pievienots: 22.07.2013. Skatījumi: 4 / 378
Foto: Rasols ar kūpinātiem siļķes ikriem, Lighthouse
Vasara rit pilnā sparā, un dārzi sāk ražot aizvien vairāk gardu augļu un dārzeņu, ko varam izmantot savā ēdienkartē. Āboli, kartupeļi, dažādi zaļumi, kas mūsu maltīti padarīs garšīgāku, skaistāku un, pats galvenais, vitamīniem bagātāku. Par pamatu ņemot šobrīd mazdārziņos pieejamos produktus, grilbāra „Lighthouse” šefpavārs Jurijs Mjalenkovs mūsdienīgojis trīs latviskas receptes – rasolu ar kūpinātiem siļķes ikriem, olu kotletes ar ceptiem šampinjoniem sīpolu mērcē un saldajā ēdienā – ceptus ābolus ar biezpiena krēmu.
„Lai pilnvērtīgi varētu izbaudīt ēdienu, kā arī iegūtu sāta sajūtu, pavāram ir svarīgi korelēt starp veikalos pirktajiem produktiem un dārzā iegūstamajām veltēm. Īpaši vasarā, kad dienas ir karstākas un vakarā nogurums uzkrājas vairāk, zivs palīdzēs to ātrāk pārvarēt, savukārt zaļumi sniegs nepieciešamo vitamīnu devu,” savas receptes komentē grilbāra „Lighthouse” šefpavārs Jurijs Mjalenkovs.
Rasols ar kūpinātiem siļķes ikriem
40 gramu siļķes
100 gramu kartupeļu
80 gramu cūkgaļas karbonādes
1 ola
35 grami marinēto gurķu
60 gramu ābolu
Zaļumi
40 gramu auksti kūpināti siļķes ikri
25 grami konservēto zirnīšu
40 gramu skābā krējuma
Sāls pēc izvēles un garšas
Vispirms nomērcē siļķi, izvāra kartupeļus, gaļu un olu. Kamēr šīs ēdiena sastāvdaļas gatavojas, tikmēr sagriež marinētos gurķus, ābolus, sasmalcina zaļumus un siļķu ikrus sagriež mazos kubveida gabaliņos.
Kad siļķe, kartupeļi, cūkgaļas karbonāde un ola ir izvārīti, tos sajauc kopā ar marinētiem gurķiem, āboliem, siļķes ikriem, sasmalcinātajiem zaļumiem un zirnīšiem. Pievieno skābo krējumu, sajauc sastāvdaļas – un salāti ir gatavi priecēt jūsu vēderu!
Olu kotletes ar ceptiem šampinjoniem sīpolu mērcē
30 gramu kartupeļu
15 grami baltmaizes
2 olas
10 gramu miltu
Pētersīļu zaļumi
0.015 litri sviesta
150 grami šampinjonu
30 gramu sīpolu
0.05 litri saldā krējuma
0.015 litri piena
10 grami rīvmaizes
Sāls
Kotletes masai nepieciešams novārīts kartupelis, ko atdzesētu samaļ. Pēc tam sasmalcina un apcep maizi. Abas olas tiek sakultas – vispirms veselu olu, bet no otras olas nepieciešams sakult tikai tās baltumu. Sasmalcināto kartupeli un sakulto olu masu pārlej saceptajai maizei, kam pievieno arī miltus, pāri palikušo olas dzeltenumu un sasmalcinātus pētersīļu zaļumus.
No iegūtās masas pagatavo 3 – 4 panētas ovālas kotletes rīvmaizes, kuras cep sviestā. 3 – 5 minūtes tās tiek paturētas cepeškrāsnī. Šampinjoni jāsagriež uz pusēm un tos apcep sīpolos, pēc tam pielej saldo krējumu un 2 – 3 minūtes patur uz plīts. Pirms pasniegšanas ēdienu izdekorē ar zaļumiem un pasniedz visu kopā.
Ceptie āboli ar biezpiena krēmu
140 gramu ābolu
35 grami marmelādes
40 gramu cukura
Kanēlis
100 gramu biezpiena
30 gramu saldā krējuma
Pirmais darbs pie saldā ēdiena – nomazgāt ābolus un izdobt serdi. Iedobumu piepilda ar marmelādi, cukuru un kanēli. Pēc tam ābolus ievieto cepeškrāsnī, pielej nedaudz ūdens un 15 – 30 minūtes cep krāsnī.
Šis saldais ir īpašs, jo to var pasniegt kā siltā, tā arī aukstā veidā, ābolus pārkaisot ar pūdercukuru. Īpaši gardi, ja to pasniedz kopā ar blenderī saputotu biezpiena, saldā krējuma un cukura masu.
BarRadar profils: LIGHTHOUSE BĀRS