Gavēnis - veselības uzlabošanas laiks
Pievienots: 05.03.2014. Skatījumi: 1 / 170
Foto: Lido dārzeņu sautējums
Šodien, 5. martā, pavasarim tuvojoties, sākas Lielais gavēnis. Tā laikā cilvēki aizvien biežāk izvēlas mainīt ēšanas paradumus un ievērot atslodzi no smagas pārtikas. Gavēšana kļūst par arvien populārāku dzīvesstila modes tendenci mūsdienu sabiedrībā.
„Gavēnis savā ziņā kļuvis par dzīvesstila virzienu tiem, kuri vēlas mainīt ēšanas paradumus. Cilvēki arvien vairāk domā par veselību, un gavēnis ir atspēriena punkts, kad uzsākt apņemšanos ēst veselīgi, kvalitatīvi un sabalansēti,” komentē „Veselības centra 4” filiāles „Wellslim centrs” uztura speciāliste Guna Rijkure. „Tiem, kuri gavēņa laikā izvēlas atteikties no gaļas produktu lietošanas, uzturā noteikti jālieto vairāk pākšaugi, rieksti un sēnes, kuri satur olbaltumvielas, taukskābes un minerālvielas, jo bez tiem organisms novājinātos.”
Vēsturiski gavēņa galvenā būtība bijusi sevis attīrīšana – atteikšanās, piemēram, no gaļas, „smagiem” ēdieniem un pārmērīgām izklaidēm. Tomēr mūsdienās gavēnis kļuvis par atturēšanās laiku, kad katrs pats izvēlas, no kā labāk atturēties un ne vienmēr tam jābūt ēdienam.
„Kā lielākais ēdināšanas nozares uzņēmums Latvijā esam novērojuši, ka gavēņa laikā aptuveni par 20% pieaug salātu un svaigo produktu patēriņš. Tas nozīmē, ka šajā laikā cilvēki biežāk piedomā pie savas ēdiena izvēles un gaļas produktu patēriņa apjomu sabalansē ar citām produktu grupām. Cienot šo patērētāja izvēli, mēs katru gadu gavēņa laikā paplašinām veģetāro ēdienu klāstu,” stāsta AS LIDO valdes priekšsēdētāja Rita Auziņa.
Katram individuāli jāsaprot, vai gavēņa ideja var palīdzēt dzīves kvalitātes uzlabošanā, un kas ir tās lietas ikdienā, no kurām atturoties cilvēks var būt ieguvējs vismaz uz laiku.
AS LIDO šefpavāre Ilga Joma iesaka dārzeņu sautējuma recepti gavēņa ēdienkartes paplašināšanai:
„Sastāvdaļām nepieciešami četri lieli burkāni, 100 grami žāvētu plūmju, viens mazs sīpols, viena daiviņa ķiploka, 50 grami sviesta, cukurs, sāls, pipari, zaļumi. Nomizojam un smalki sakapājam sīpolu, un sarīvējam ķiploku. Nomizojam burkānus un sagriežam rupjos salmiņos. Uzkarsējam pannu uz lielas liesmas, tajā izkausējam sviestu un ieberam sīpolus un ķiplokus. Aptuveni pēc minūtes pievienojam burkānus, uzliekam pannai vāku un uz vidējas uguns sautējam, kamēr tie paliek mīksti. Kamēr burkāni sautējas, plūmes uzbriedinām ūdenī. Kad burkāni gatavi, pārberam bļodā, notecinām atlikušās taukvielas, pievienojam vidēji lielus plūmju gabaliņus un pēc garšas pievienojam zaļumus, sāli un piparus. Viegli apmaisām ar rokām un ceļam galdā. Sautēšanas procesā sviestam pieliekot cukuru, burkāni karamelizēsies un iegūs pievilcīgu spīdumu. Lai labi garšo!”
Visi LIDO BISTRO