Kāpēc Jāņos jāēd siers
Pievienots: 21.06.2013. Skatījumi: 1 / 197
Foto: Valdis Ošiņš, garsigalatvija.lv
Tuvojas Līgo svētki, kad neatņemams produkts, ko liekam galdā, ir siers. Izrādās, tas nāk par labu arī smadzeņu darbībai un ne tikai.
Lielbritānijas un Austrālijas pētnieki, apkopojot ap tūkstoš respondentu datus, nākuši klajā ar atklājumu – tādu produktu kā piena, siera un jogurta iekļaušana ēdienkartē var uzlabot gan mentālo funkcionēt-spēju, gan pat mazināt risku saslimt ar sirds slimībām!
Šis pētījums tika veikts, balstoties uz cita Lielbritānijā veikta pētījuma datiem, kurā piedalījās 104 pensionāri ar Alcheimera slimības simptomiem sākuma stadijā un kur tika atklāta pārtikas, ko uzņemam ikdienā, nozīme šīs slimības attīstībā (pētījums publicēts žurnālā Neurology).
Lai smadzeņu darbība noritētu optimāli, katrai smadzeņu šūnai jābūt apklātai ar mielīna kārtu (mielīns ir viela, kas palīdz pēc iespējas ātrāk vadīt impulsus no vienas šūnas uz citu), kas sastāv no apmēram 75% taukvielu. Jo vairāk mielīna, jo optimālāk un ātrāk šūnas komunicē savā starpā. Balstoties šajā vispārzināmajā neiroloģijas atziņā, pētījuma autori konfrontē dietologu pieņēmumus par to, ka būtu jāizvairās no piena produktu patēriņa. Gluži otrādi! Tieši piena produkti, jo īpaši siers un jogurts, var palīdzēt smadzenēm darboties optimālāk!
Pilnīgai izpratnei gan vajadzīgi papildus pētījumi, tomēr šobrīd atklātais jau liecina – Līgo svētkos sieru Jāņa mātei varam lūgt uz nebēdu!
Avots: http://www.rigabrain.com/blog/2013/06/14/siers-smadzenes-alcheimers-ediens-partika/