KATRS OTRAIS LATVIJAS IEDZĪVOTĀJS VASARĀ ĒD VESELĪGĀK
Pievienots: 12.06.2013. Skatījumi: 1 / 105
Photo by jpopesku1, CC license
Katrs otrais jeb 55% Latvijas iedzīvotāju vasarā veselīgam uzturam pievērš lielāku uzmanības nekā citos gadalaikos, iekļaujot ēdienkartē vairāk sezonas produktu - augļu, ogu un dārzeņu. Savukārt katrs trešais atzīst, ka vasaras sezonas produkti sastāda vairāk nekā 40% viņa ikdienas ēdienkartes, liecina bistro tīkla „Lido” veiktās aptaujas* dati.
Aptaujas rezultāti liecina, ka gadalaiku maiņa ietekmē 65% iedzīvotāju ēdienkarti – katrs otrais atzīst, ka vasaras sezonā iekļauj ēdienkartē vairāk sezonas augļu, ogu un dārzeņu, bet 10% cenšas ēst veselīgāk, nepievēršot īpašu uzmanību produktu sezonalitātei.
No vasaras sezonas produktiem Latvijas iedzīvotāji visvairāk iecienījuši sezonas dārzeņus – tomātus, redīsus, kabačus utt. (79%). Otra populārākā produktu grupa ir dārza ogas – zemenes, ķirši, upenes, jāņogas utt. (60%). Savukārt vismazāko popularitāti iemantojušas meža ogas.
„Vitamīni un minerālvielas ieņem būtisku lomu mūsu veselības uzturēšanā. Organismā veidojas vien daļa tam nepieciešamo vielu. Pārējās ir jāuzņem ar uzturu. Vasara ir ļoti pateicīgs laiks, lai mūsu vitamīnu krātuves bagātīgi papildinātu. Nozīmīgs enerģijas avots ir svaigas sezonas ogas, augļi, dārzeņi, to sulas un zaļumi. Piemēram, C vitamīna koncentrācija zemenēs un upenēs to sezonas laikā ir līdz pat 3 reizēm augstāka nekā ogās, kas uzglabātas līdz pavasarim,” norāda „Veselības centra 4” filiāles „Wellslim centrs” uztura terapijas speciāliste Guna Rijkure.
Aptauja arī atklāj, ka visvairāk uzmanības uzturam vasarā pievērš sievietes – vairāk augļu un dārzeņu uzturā lieto 62% aptaujāto sieviešu un 45% vīriešu. Teju katra otrā sieviete un tikai katrs piektais vīrietis norāda, ka vasaras sezonas produkti sastāda vairāk nekā 40% viņu ēdienkartes. Vidēji vīrieši šajā gada laikā iekļauj ikdienas uzturā 20-30% sezonas produktu. Turklāt, ja sievietes vasarā maltītei biežāk izvēlas augļus un dārzeņus, kam raksturīgas diētiskas īpašības (piemēram, redīsi, gurķi, zaļumi), vīrieši dod priekšroku produktiem, kas ilgāk nodrošina sāta sajūtu, piemēram, kartupeļiem.
„Neraugoties uz sezonas produktu augsto uzturvērtību, aptauja rāda, ka katrs ceturtais tos nenovērtē un pat vasaras sezonā, kad plaši pieejami pašmāju audzētie labumi, ēdienkartē tos neiekļauj. Lai motivētu cilvēkus ēst veselīgāk, esam sagatavojuši praktisku populārāko vasaras produktu kalendāru, izceļot to sezonalitāti un pozitīvo ietekmi uz veselību, kā arī dažādus interesantus faktus. Tāpat regulāri iekļaujam šos produktus savā ēdienkartē,” tā „Lido” Ražošanas daļas vadītāja Solvita Treilande.
Vasaras sezonas produktu kalendārs lejupielādei oriģinālizmērā pieejams šeit >>>
* Aptauja veikta interneta vidē 2013.gada jūnijā. Tajā piedalījās 539 iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 45 gadiem.