Viesu uzņemšana. Der zināt!
Pievienots: 11.10.2012. Skatījumi: 3 / 1530
Photo by NicoleAbalde, CC license
Nama mātei vai nama tēvam (vakara saimniecei/-niekam) svarīgi zināt viesmīlības etiķetes pamatus, pat ja vakariņas ir neformālas. Vakara saimniekam jābūt gatavam būt par piemēru viesiem, jo visi sekos Tavām norādēm un rīcībai. Labi sagatavojies, Tu būsi pārliecināts, nosvērts un mierīgs, un tas noteikti ietekmēs vispārējo gaisotni pie galda.
Vēlreiz atkārtosim dažus vispārzināmus vai varbūt mazliet piemirstus viesmīlības noteikumus.
Vispārīgie
• Sēžoties pie galda, pārliecinies, vai mobilajam telefonam uzstādīts klusuma vai vibrācijas zvana režīms.
• Vakara saimniekam nav obligāti pašam piepildīt vīna glāzes vai izdāļāt dāvaniņas, staigājot gar krēslu rindu.
• Nesākt kārtot vai vākt galdu pirms viesi ir aizgājuši, izņemot gadījumus, kad nejauši kaut kas tika izliets un tas ir nekavējoties jāsatīra, lai varētu mierīgi turpināt vakariņas.
Viesu sēdināšana
• Ja ir sagatavotas galda kartes, tad līdz ko viesis ienācis ēdamzālē, pavadiet un norādiet viņam paredzēto vietu.
• Kungi tradicionāli uzgaida, kad dāmas apsēžas, tad sēžas paši.
• Viesiem jābūt punktuāliem un jāierodas ielūgumā norādītajā laikā, taču arī vakara saimniekam jābūt elastīgam un pie nepieciešamības jānoorganizē aperitīva vai kokteiļu stunda pirms vakariņām, t.i., pirms sēšanās pie vakariņu galda.
• Ja pagājušas 15 minūtes, tad kavētājus vairs negaida un visus viesus jāaicina ieņemt savas vietas pie vakariņu galda.
• Kad kavētāji ierodas, apsēdināt viņiem paredzētajās vietās un turpināt apkalpot viesus pēc iepriekš paredzētās ēdienkartes. „Nokavētos” ēdienus vairs neservēt.
Trauki, galda klājums
• Galda piederumus pasniegtajiem ēdieniem lietojiet secībā no ārmalas uz iekšu.
• Lietotos galda piederumus nekad nenolieciet atpakaļ uz galda. Lieciet tos vai nu pamatēdiena šķīvī vai maizes šķīvītī.
• Kad esat pabeidzis ēst, neatkarīgi no tā, vai šķīvis tukšs vai nē, novietojiet galda piederumus pagrieztus uz augšu uz pulksten 5. Tas signalizēs viesmīlim, ka lietotais trauks paņemams.
• Deserta piederumi var tikt novietoti uzreiz virs šķīvja vai atnesti vēlāk kopā ar desertu.
Auduma salvetes
• Mielasts sākas tad, kad vakara saimnieks apsēžas, paņem uz galda novietoto salveti un uz pusēm pārlocītu novieto sev uz ceļgaliem.
• Nepuriniet , bet mierīgi atveriet salveti vai izvelciet no turētāja.
• Ja vakariņu laikā nākas piecelties no savas vietas, salveti atstājiet uz krēsla, uz kura sēdējāt.
• Vakara saimnieks signalizē par maltītes beigām ar salvetes novietošanu pa kreisi no sava šķīvja.
Mielasts
• Viesi uzsāk ēst, kad vakara saimnieks paņēmis dakšiņu un nogaršojis pirmo kumosu, vai arī sekojis mutisks uzaicinājums.
• Smeliet zupu vai ņemiet ēdienu virzienā no sevis, bet ne uz sevi.
• Nebāziet mutē visu zupas karotes kausiņu.
• Atgrieziet vienu vai divus gabaliņus un tad tos apēdiet, nesadaliet visu ēdienu gabalos vispirms.
• Ja ēdiens karsts, nepūtiet uz tā, bet pagaidiet, lai tas atdziest vai ēdiet lēnām.
• Ja visi pie galda jau beiguši mielastu, neturpiniet ēst.
• Nekad nejautājiet kādam pie galda, kāpēc viņš vai viņa nav apēdis ēdienu pilnībā.
• Nekodiet maizes riecienā, bet gan nolauziet no tā pa gabaliņam un ēdiet ar vai bez sviesta.
• Elkoņus nost no galda!
• Padot tālāk ēdienu pa labi, pasniegt ēdienu no kreisās puses, bet atbrīvot šķīvi no liekā no labās puses.
• Pasniegt dzērienus un atbrīvot no dzērienu glāzēm no labās puses.
• Vienmēr pasniegt vai novietot sāls un piparu trauciņus kopā.
Izmantotais avots: www.partyswizzle.com